Wat is Heartmath. Wat is HRV en hartcoherentie?

Heartmath is de manier om te werken aan zelfregulatie en het op een gezonde manier om kunnen gaan met emoties en stress. Belangrijke indicatoren van een gezond “systeem” vinden we in de hart variabiliteit.

Ons hartritme varieert voortdurend, met andere woorden de tijdsintervallen tussen hartslagen wisselen constant. Dit noemen we hartritme variabiliteit (HRV). De HRV geeft ons belangrijke informatie over onze veerkracht en vitaliteit maar ook over de momentane toestand van het lichaam. Analyse van de HRV laat zien dat het hart gevoelig is voor emotionele veranderingen en de mate van samenhang in de HRV wordt Hartcoherentie genoemd.

Wat doet stress, zoals hoge werkdruk, met u?

Stress hoort bij het leven. Maar wat als stress de overhand krijgt? Wat gebeurt er dan met uw lichaam? In deze therapie leert u op een gezonde manier omgaan met stress door te werken aan zelfregulatie. We gebruiken hiervoor de wetenschappelijk bewezen Heartmath methode die vooral zijn toepassing vindt in stressgevoelige beroepen als Politie, Brandweer, medische beroepen en leerkrachten.

U kunt stress zien als het effect van de druk en spanning van het dagelijkse leven op uw lichaam. Vooral grote veranderingen in uw leven of werk zijn duidelijke bronnen van stress, zoals ziekte, kinderen krijgen, echtscheiding, verlies van dierbaren, verhuizingen of ontslag. Vaak zijn het vooral de continue kleine ergernissen waar men het meest onder lijdt. Denk aan in de file staan, gebrek aan tijd, hoge werkdruk (te veel te doen), het niet kunnen waarmaken van verwachtingen, etc. Volgens het American Institute of Stress zijn tot 80% van de gezondheidsproblemen aan stress gerelateerd.

Stress kan een valkuil zijn, waar u gelukkig zelf iets aan kunt doen. Wij bieden tools voor meer veerkracht en vitaliteit in uw leven. In deze workshop maakt u kennis met de oplossingen om stress te verminderen, beter te slapen, af te vallen of gewoon energieker te zijn. Zo kunt u weer optimaal functioneren.

Feiten over stress

Door deze therapie begrijpt u het mechanisme van stress beter, bent u bewuster van uw eigen stressniveau en weet u wanneer u in actie moet komen. Dit helpt u ook in uw relaties met familie, vrienden en collega’s. Hier een paar onbekende feiten over stress:

Feit 1:  Niet alleen grote incidenten kunnen tot chronische stress leiden

Zowel bij ingrijpende gebeurtenissen als ziekte of ontslag, en als bij een dagelijkse opeenstapeling van kleine irritaties, zoals files of een te grote werklast, reageert het lichaam met een stressreactie. De meesten van ons maken talloze keren per dag een typische stressreactie mee. Zo’n reactie begint met een cascade van meer dan 1400 biochemische reacties in het lichaam. Doen we hier niets tegen, dan lopen we de kans om voortijdig te verouderen en cognitief minder te presteren. Ook raakt onze energie op, leveren we onze effectiviteit in en denken we minder helder.

Feit 2:  Stress kan slimme mensen domme dingen laten doen

Stress veroorzaakt, in de terminologie van hersenonderzoekers, “corticale inhibitie”. Dit fenomeen van corticale inhibitie verklaart waarom verstandige mensen onverstandige dingen kunnen doen. Eenvoudig gezegd, stress zorgt ervoor dat een deel van de hersenen niet meer goed kan samenwerken zodat u niet meer optimaal functioneert. Als we meer coherent zijn (een toestand waarin we mentaal scherp, emotioneel kalm zijn en voelen en denken met grotere helderheid) werken brein, hart en zenuwstelsel beter samen. Deze staat van hogere coherentie faciliteert het cognitief denken waardoor u mentaal, emotioneel en fysiek op topniveau kunt werken.

Feit 3:  Mensen kunnen ongevoelig worden voor stress

We zijn vaak zo gewend geraakt aan continue stress dat we mentaal ongevoelig zijn geworden voor de lichamelijke effecten van stress. Voor sommige mensen is het dagelijks ervaren van druk, irritaties en ergernissen een normale zaak. Maar kleine stressbronnen stapelen snel op. Het kan zijn dat we niet door hebben in hoeverre de stress onze mentale en emotionele helderheid en onze gehele gezondheid aantast. Totdat het aan de oppervlakte komt als een slechte beslissing, een overreactie of een ongewenste diagnose aan de dokterstafel.

Feit 4:  We kunnen controle hebben over onze stress

We hoeven geen slachtoffer te blijven van onze emoties, gedachten en houdingen. We kunnen controle krijgen over onze reactie op stress als we stressvolle situaties eerder leren opmerken. De volgende stap is weten hoe we moeten reageren zodat we voorkomen dat stress zich gaat manifesteren als een fysieke, mentale of emotionele klacht. HeartMath heeft eenvoudige, wetenschappelijk gevalideerde technieken voor stressreductie die de mogelijkheid geven stressreacties te veranderen.

Feit 5:  De beste strategie is om stress op het moment zelf aan te pakken

Stress kunt u het beste gelijk aanpakken op het moment dat u de stress voelt opkomen. Veel mensen verbrassen hun energie met continu stressen en denken dat later weer aan te kunnen vullen met een yogales, een work-out in de sportschool of een vrij weekend. Maar dat werkt bij stress op de lange termijn niet afdoende. Let u niet op uw innerlijke balans, dan heeft uw lichaam de fysieke stressreactie al in werking gesteld. Uiteindelijk lijdt uw eigen gezondheid eronder.

Meer veerkracht dankzij hartcoherentie!

Een wetenschappelijk onderbouwde methode om zelfstandig stress te leren beheersen.

Heb je het gevoel dat er te veel van je verwacht wordt? Heb je het te druk en nood aan meer energie?

Dan is deze training iets voor jou! De effecten zijn meetbaar en onmiddellijk zichtbaar via biofeedbackapparatuur. Het zorgt voor meer veerkracht en minder stresshormonen, een dalende bloeddruk en een betere weerstand!

Onze gedachten, onze emoties én onze ademhaling bepalen onze hartslag. Het is heel normaal dat ons hart niet altijd op hetzelfde ritme klopt.  Ons hart versnelt en vertraagt voortdurend. Dit heet Hartritmevariabiliteit (HRV). Bepaalde zorgen en stress doen onze hartslag versnellen. Als er dan geen ontspanning volgt, is er geen balans meer in onze HRV.

Onze HRV is dan chaotisch en schokkend.

 

Via onze ademhaling en vooral de focus erop, kunnen we ons hartritme en hierdoor onszelf opnieuw in evenwicht brengen. Hart coherentie is die optimale toestand in het lichaam waarbij het hartritme regelmatig versnelt en vertraagt.

Op dat moment zal de ademhaling en de hartslag zich op elkaar afstemmen. In het lichaam komen andere hormonen vrij, waaronder DHEA (het verjongingshormoon). Dit is een hormoon dat veroudering, geheugenverlies, vermoeidheid en burn-out tegengaat. Op deze manier krijg je meer veerkracht ten opzichte van stress.

Wat doet het hartcoherentie programma met jou?

Het programma biedt eenvoudige, praktische en overal toepasbare (ademhalings)technieken en vaardigheden om bewust te zijn van je stress en emoties, ze te beheren en te sturen.
In welke mate je hart coherent is, meet je met biofeedbackapparatuur die je verbindt met je pc, smartphone of tablet.

Tijdens de oefeningen lees je de HRV af en pas je indien nodig de training hierop aan.

Hoe hoger je hartritmevariabiliteit, hoe weerbaarder je bent om met stress om te gaan.

Het is wetenschappelijk onderbouwd en wordt succesvol ingezet bij o.a.

  • stress
  • burn-out
  • faalangst
  • concentratieproblemen
  • hyperventilatie
  • omgaan met angsten
  • overprikkeling
  • hartritmestoornissen (stressgerelateerd)
  • hoge bloeddruk (stressgerelateerd)
  • slecht slapen
  • chronische pijnen
  • chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Zijn er vragen of wil je zelf er graag zelf mee aan de slag gaan? Neem dan zeker contact op voor het maken van een afspraak of bijkomende informatie.